Voormalig Goldman Sachs-econoom en Brits minister Jim O’Neill vindt dat ook de top van het bedrijfsleven zijn best moet doen om een antwoord te vinden op het wereldwijd oprukkende populisme.
Hij zegt tegen Bloomberg TV dat bedrijven “zich heel anders moeten gaan gedragen” en zich meer moeten richten op investeringen in plaats van op het nog rijker maken van bestaande aandeelhouders.
“Er zijn zoveel bedrijven die ontzettend veel tijd besteden aan bankje spelen. Ze managen hun betalingsbalans financieel gezien effectief en zaken als het terugkopen van eigen aandelen vormen nu een groot deel van hun bestaan. Het slaat nergens op dat bedrijven dat kunnen doen zonder serieus na te denken over investeringen.”
Het populisme dat duidelijk aan de oppervlakte kwam bij het Brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president kan zich bij komende verkiezingen in Italië, Frankrijk, Nederland en Duitsland als een inktvlek over Europa verspreiden.
Volgens O'Neill heeft zich de laatste jaren "een angstaanjagende toename van het wereldwijde inkomen van bedrijven voorgedaan ten koste van arbeid". Dat betekent volgens hem dat "nationale politieke leiders een veel betere manier moeten vinden om de maatschappij te betrekken, maar ook leiders uit de zakelijke wereld moeten zich anders gaan gedragen dan de afgelopen twintig jaar."
O'Neill, die in september uit de regering van Theresa May stapte, vindt niet dat er strenge regels moeten komen voor bedrijven om te gaan investeren, maar dat ze daar wel op alle mogelijke manieren toe aangemoedigd moeten worden.
Hij zegt ook dat het monetaire beleid van de laatste jaren winnaars en verliezers tot gevolg heeft gehad en dat het tijd wordt dat centrale banken hun programma's terugschroeven. "Hoe verder het ging, hoe duidelijker het werd wie de verliezers waren. Het wordt tijd dat terug te draaien."